Jsme televize vašeho kraje

V bitvě o plzeňskou spalovnu si zatím nejlépe stojí ČKD

Plzeň, publikováno 28.11.2012, autor: Richard Beneš

Vizualizace plzeňské spalovny komunálních odpadů | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Ke stavbě plzeňské spalovny komunálního odpadu u Chotíkova má ze tří účastníků výběrového řízení zatím nejlépe našlápnuto firma ČKD Praha DIZ společně s německými a rakouskými partnery. ČKD nabízí, že spalovnu postaví za 1,9 miliardy korun, zatímco SMP Praha přišla s nabídkou 2,2 miliardy korun. Nejvyšší cenu nabídla firma Vítkovice Power, která by spalovnu postavila za 3,1 miliardy korun. O vítězi výběrového řízení se rozhodne rada města v lednu příštího roku, uvedl pro server Regionpodlupou.cz generální ředitel městské společnosti Plzeňská teplárenská Tomáš Drápela. Firma už čtyři roky připravuje stavbu spalovny a zatím do projektu investovala 100 milionů korun.

Nabídky trojice účastníků výběrového řízení už v úterý hodnotila výběrová komise, která měla navrhnout městu jako hlavnímu akcionáři pořadí podle nabídnuté ceny. Samotná cena stavby má při rozhodování ve výběrovém řízení největší váhu a jedná se o 80 procent všech stanovených parametrů tendru. Ředitel teplárenské společnosti Tomáš Drápela uvedl, že ho dvě nabídky firem s nejnižší cenou příjemně překvapily, společnost předpokládala, že do stavby spalovny bude investovat 2,5 miliardy korun.   

Na spalovnu je již vydáno platné územní rozhodnutí, samotná stavba má začít příští rok v květnu a do dubna by měla mít vydané stavební povolení. Kolem 20 až 25 procent z celkové ceny by měla činit evropská dotace, o kterou se spalovna uchází. Dobrou zprávou je, že nezávislí experti Evropské komise projekt plzeňské spalovny doporučili a dotaci by měla firma získat. Do zkušebního provozu by měla být nová spalovna uvedena už v lednu 2016.

Podle evropských měřítek bude plzeňská spalovna spadat do kategorie těch menších, ročně má zpracovat 95 tisíc tun odpadu, který se bude svážet z celého kraje, zhruba polovinu by měl činit odpad z Plzně. Z ostatních míst v Plzeňském kraji se bude vozit komunální odpad poté, co se ve speciálních třídírnách slisuje, aby vozidla zbytečně nevozila „vzduch.“ Obyvatelé regionu by měli i nadále řádně třídit odpad jako doposud. Vytříděný odpad jako jsou plasty nebo textil se samozřejmě ve spalovně likvidovat nebude.

Spalovna ročně nahradí asi 70 tisíc tun hnědého uhlí spalovaného v teplárně. Teplo vyprodukované spalovnou se využije k vytápění města. Na plný provoz by měla spalovna jet zřejmě od roku 2017. Přibližně v té době se totiž naplní většina z velkého počtu skládek v kraji. Podle návrhu zákona o odpadech má být v Česku zakázáno skládkování komunálních odpadů v roce 2023.

Výstavbu spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně ovšem odmítá Strana zelených. Tvrdí, že je potřeba se více zaměřit na podporu a zvýšení recyklace odpadu. „Nesouhlasíme se záměrem předimenzované spalovny, která zhorší životní prostředí obyvatel Chotíkova a Severního předměstí v Plzni. Česká republika je podle nejnovější studie Evropské komise mezi deseti zeměmi, které nejméně recyklují komunální odpad. Právě ve zvýšeném třídění a recyklaci odpadu vidíme cestu pro Plzeň i Plzeňský kraj,“ řekl Roman Černík, který vedl Stranu zelených do krajských voleb. 

Fotogalerie

Vizualizace plzeňské spalovny komunálních odpadů | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz