Jsme televize vašeho kraje

Tomáš Froyda rezignuje na funkci ředitele společnosti Plzeň 2015

Plzeň, publikováno 28.11.2012, autor: Richard Beneš

Tomáš Froyda oznámil záměr rezignovat na funkci ředitele společnosti Plzeň 2015, která zajišťuje projekt evropského hlavního města kultury | Autor: Richard Beneš

Ředitel společnosti Plzeň 2015, o.p.s. Tomáš Froyda ve středu oznámil své rozhodnutí odstoupit z této pozice a ponechat si nadále pouze funkci ředitele divadla Alfa. Froyda se rozhodl, že nebude nadále tříštit svoji pozornost mezi dva projekty. Chce proto svoji funkci ve společnosti Plzeň 2015, která zajišťuje projekt Evropské hlavní město kultury 2015 předat někomu, kdo se jí bude moci věnovat na plný úvazek. Do čela společnosti by se měl postavit v pořadí již třetí ředitel.

Ředitel Froyda uvádí, že jeho rozhodnutí nijak nesouvisí s projektem evropského kulturního města. „V žádném případě se s projektem nerozcházím ve zlém a udělám vše pro to, aby předání odpovědnosti mému nástupci proběhlo bez komplikací,“ řekl Froyda. To potvrzuje i fakt, že Froyda setrvá ve funkci ředitele až do doby, kdy si správní rada zvolí jeho nástupce. Nedojde tak k narušení dosavadní práce týmu Plzeň 2015, který už se připravuje na příští rok.

„Rozhodnutí Tomáše Froydy správní rada společnosti přijala a jeho zdůvodnění plně akceptujeme. Nejde o žádný zlomový moment v přípravách projektu, pracujeme jako tým a jednotliví manažeři sekcí budou pokračovat ve svých úkolech, tak jak jsme si je stanovili ve strategii již v loňském roce," říká předsedkyně správní rady Marcela Krejsová.

Froyda také dodal, že projektu i týmu Plzeň 2015 drží palce a bude je i nadále podporovat. Faktická výměna ředitelů proběhne v prvních měsících roku 2013. "Nový ředitel vzejde z výběrového řízení začátkem příštího roku. To bude vyhlášené zhruba v polovině prosince,“ uvedla předsedkyně správní rady společnosti Plzeň 2015 Marcela Krejsová.

Tomáš Froyda bude nyní jen ředitelem divadla Alfa | Autor: Richard Beneš

Společnost Plzeň 2015 bude mít už třetího ředitele. Před Tomášem Froydou vykonával funkci ředitele až do loňského listopadu Milan Svoboda, který rovněž odešel na vlastní žádost s vysvětlením, že se hodlá už jen věnovat své původní profesi architekta. Od začátku se nákladný projekt evropského kulturního města potýká s nedostatkem financí a organizátoři museli zredukovat některé akce v programu. Původně se předpokládalo, že s financemi vypomůže vláda, ta se ovšem k projektu, který má ambice zviditelnit ve světě nejen Plzeň, ale i celou republiku, postavila zády.

Vedle ředitelů se ve společnosti Plzeň 2015 měnil v minulosti také post uměleckého ředitele projektu. Krátce po svém nástupu do funkce ředitele odvolal loni Froyda uměleckou ředitelku projektu Yvonu Kreuzmannovou. „Nepodepsat novou smlouvu s Yvonou Kreuzmannovou jsem se rozhodl na základě prostudování její monitorovací zprávy, oficiální zprávy z Bruselu doručené naší organizaci a v neposlední řadě také na základě finančních požadavků paní Kreuzmannové. Způsob vypracování a samotný obsah monitorovací zprávy zpracované Kreuzmannovou považuji za zcela závažné porušení smlouvy a principu loajality ze strany umělecké ředitelky,“ řekl Froyda. Uvedením nepřesných, zkreslených, jednostranných a dokonce nepravdivých údajů ve zprávě prý Kreuzmannová poškodila město Plzeň na mezinárodní úrovni. Na postu uměleckého šéfa projektu vystřídal Kreuzmannovou divadelník Petr Forman. 

Fotogalerie

Tomáš Froyda oznámil záměr rezignovat na funkci ředitele společnosti Plzeň 2015, která zajišťuje projekt evropského hlavního města kultury | Autor: Richard Beneš
Tomáš Froyda bude nyní jen ředitelem divadla Alfa | Autor: Richard Beneš