Jsme televize vašeho kraje

Investor obřího centra Corso slíbil buď 1000 pracovních míst nebo oplocenou díru

Plzeň, publikováno 29.11.2012, autor: Richard Beneš

Takto by mělo vypadat Corso Americká | Autor: Amádeus Plzeň

Pokud se Plzeňané v připravovaném referendu v kauze stavby obřího centra Corso Americká vysloví proti stavbě tohoto objektu, hrozí reálné nebezpečí, že se budou minimálně dalších deset let dívat na oplocenou díru. Společnost Amadeus Plzeň, která hodlá centrum vybudovat, totiž neuvažuje o tom, že by lukrativní pozemek v centru města odprodala. „Raději počkáme deset let, než se změní politická garnitura ve městě a pak objekt vybudujeme,“ uvedl ve čtvrtek zástupce společnosti Amádeus Plzeň Jan Petřík.

V případě, že referendum dopadne pozitivně pro stavbu Corsa, slibuje investor ve svém objektu vytvoření pracovních míst pro téměř tisíc občanů města a okolí. Více jak polovina zaměstnanců bude pracovat v jednotkách určených pro obchody, občanskou vybavenost, služby a sportovní středisko. „Konkrétně v části obchodů a služeb počítají naši klienti se zhruba 653 zaměstnanci. Půjde o zcela nově vytvořená pracovní místa, podložená detailními informacemi od nájemců, kteří již mají uzavřeny na jednotky předběžné nájemní smlouvy. Dalších 220 lidí obsadí kancelářské a administrativní prostory. Kolem čtyřiceti zaměstnanců najde uplatnění ve specializovaných službách, ordinacích, rehabilitacích, správa centra, ostraha a úklidová služba zaměstná dalších 30 lidí,“ uvedl Petřík.

Ve snaze dostat před referendem veřejnost na svoji stranu jde investor ještě dál, za stavbu obřího centra chce utratit dvě miliardy korun u místních stavebních firem. „Výběrové řízení ve spolupráci s bankou bude adresované jen plzeňským stavebních firmám, pokud by celou stavbu žádná místní firma nedokázala zajistit, bude podmínkou výběrového řízení, že vítězná firma bude mít subdodavatele od plzeňských firem. Žádný větší stavební projekt než je ten náš, se v létech 2013 až 2015 v Plzni nechystá,“ řekl Petřík.

V obchodním centru by mělo najít práci kolem tisícovky Plzeňanů | Autor: Amádeus Plzeň

„Chceme nyní před referendem postupovat formou šíření konkrétních a pozitivních informací. V případě neúspěchu referenda neplánujeme z města odejít. Majitel pozemku na místě zbouraného DK Inwest neplánuje, že by pozemky prodal a už vůbec ne za odhadní cenu 272 milionů korun. Za demolici domu kultury a projektovou přípravu jsme už utratili 330 milionů korun. Pokud by se pozemek prodával, určitě by šlo o částku v řádech miliard korun, započítána by tam byla i zmařená investice,“ vysvětlil Petřík.

Plzeňané budou v rámci referenda konaného současně s prezidentskými volbami odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest.    

Fotogalerie

Takto by mělo vypadat Corso Americká | Autor: Amádeus Plzeň
Interiér centra Corso Americká | Autor: Amádeus Plzeň
V obchodním centru by mělo najít práci kolem tisícovky Plzeňanů | Autor: Amádeus Plzeň
Další pohled na obchodní a volnočasové centrum | Autor: Amádeus Plzeň