Jsme televize vašeho kraje

Smutná zpráva, po teplu podraží v Plzni od ledna také vodné a stočné

Plzeň, publikováno 29.11.2012, autor: Richard Beneš

V Plzni od ledna příštího roku podraží vodné a stočné | Autor: Richard Beneš

Po ohlášeném zdražení tepla o 15 procent z úvodu tohoto týdne mohou Plzeňané počítat s dalším zdražením od ledna příštího roku, tentokrát se jedná o vodné a stočné. Za vodu zaplatí domácnosti o více než pět procent oproti letošním cenám. To znamená, že metr krychlový vody bude stát na vodném a stočném bez daně 76,43 koruny, oproti letošním 73,20 koruny za stejný objem. Server Regionpodlupou.cz o zdražení ve čtvrtek informoval ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Cena vodného stoupne ze současných 45,71 koruny za metr krychlový na 47,82 Kč a stočné stoupne z 27,49 korun za metr krychlový na 28,61 koruny bez DPH. Do zdražení se promítne meziroční nárůst ceny surové vody, provozní náklady, zvýšení energie a inflaci. „Vnímám, že těch zdražení je mnoho, i pro nás je to nepříjemné, že se to musí dělat,“ reagoval na zvýšení ceny Zrzavecký.

Už v minulosti se v Plzni skokově zdražovala voda o desítky procent z důvodu nutných investic do infrastruktury a vodohospodářských sítí. Další investice budou následovat. Město totiž připravuje projekt nové úpravny vody za víc než miliardu korun. 

Čistička odpadních vod v Plzni | Autor: Vodárna Plzeň a.s.

Fotogalerie

V Plzni od ledna příštího roku podraží vodné a stočné | Autor: Richard Beneš
Čistička odpadních vod v Plzni | Autor: Vodárna Plzeň a.s.