Jsme televize vašeho kraje

Magistrát chystá obměnu parkovacích automatů, nově v nich půjde platit i Plzeňskou kartou

Plzeň, publikováno 30.11.2012, autor: Richard Beneš

Magistrát chystá obměnu parkovacích automatů, nově v nich půjde platit i Plzeňskou kartou | Autor: Richard Beneš

Radní plzeňského magistrátu rozhodli o podobě i dodavateli nových parkovacích automatů, které hodlá město nakoupit v počtu stovky kusů. Opět se město přiklonilo k parkovacím automatům, které vrací mince, nově v nich půjde platit bezhotovostně prostřednictvím Plzeňské karty. V příštím roce by se v ulicích města měla objevit dvacítka těchto nových automatů, částečně nahradí několik dosluhujících strojů a nově se pak objeví na místech, kde se rozšiřuje systém placeného parkování. Pravděpodobně se bude jednat o městskou část Roudná.

„Rada města rozhodla na základě výběrového řízení o dodavateli parkovacích automatů v Plzni včetně systému řízení a komunikace. S dodavatelem uzavře rámcovou smlouvu na čtyři roky s dodávkou systému parkovacích automatů a obslužného softwaru. Během čtyř let dodá firma 100 kusů parkovacích automatů a po dobu záruční lhůty poskytne potřebný servis. První parkovací automaty by měly být dodány v závěru roku 2013,“ informoval náměstek primátora pro dopravu Miloslav Šimák (ČSSD).

Cena nových parkovacích automatů podle požadovaných parametrů se bude pohybovat kolem 150 tisíc korun. Varianta, která vrací mince, na kterou jsou Plzeňané zvyklí, je o 50 tisíc korun dražší, než parkovací automaty, které neumí vracet mince. Nově umožní parkovací automaty platit pomocí Plzeňské karty, což jejich cenu opět o něco zvyšuje. „V tomto typu venkovních parkovacích automatů nelze platit bankovkami, tento druh automatů se používá jen v krytých garážích,“ vysvětlil náměstek Šimák. Parkující řidiči bez nabité Plzeňské karty tak budou muset mít u sebe stále zásobu mincí. Městská společnost provozující parkovací systém bude na dálku kontrolovat funkčnost automatů propojených s centrálou.

V ulicích Plzně se během 17 let rozmístilo 80 parkovacích automatů, které nyní postupně začínají dosluhovat. Město je proto hodlá během čtyř let postupně obměnit, rychlost výměny závisí na finančních možnostech radnice. Nejdražší parkovné v zóně A přijde v centru Plzně 30 korun za hodinu. V zóně B se platí hodinová sazba 20 korun a v zónách C a F vyjde hodina na deset korun. Motoristé mají v centru města možnost parkovat v parkovacím domu, kde za celodenní stání zaplatí 60 korun.

 

 

Fotogalerie

Magistrát chystá obměnu parkovacích automatů, nově v nich půjde platit i Plzeňskou kartou | Autor: Richard Beneš