Jsme televize vašeho kraje

Domažlický starosta Miroslav Mach potvrdil, že posílí opozici na kraji

Domažlice, Plzeňský kraj, publikováno 03.12.2012, autor: Richard Beneš

Domažlický starosta Miroslav Mach již potvrdil, že se stane novým krajským zastupitelem za TOP09 + Starostové a nezávislí | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Domažlický starosta Miroslav Mach (NEZ) posílí řady opozičních zastupitelů Plzeňského kraje, kam se dostane poté, co náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek (TOP 09) rezignoval na svůj mandát z důvodu možného střetu zájmů. V krajských volbách se hned za Ženíškem umístil na kandidátce TOP 09, Starostové a nezávislí právě starosta Miroslav Mach, který přijal nabídku, aby se stal místo Ženíška členem zastupitelstva.

„Právě dnes jsem převzal dekret zastupitele, slib zastupitele budu skládat na prosincovém jednání zastupitelstva,“ informoval v pondělí server Regionpodlupou.cz starosta Mach. „I když jsme v zastupitelstvu z naší společné kandidátky jen tři a není mezi námi nikdo z TOP 09, nevidím žádný problém v další spolupráci s „topkou.“ Členy TOP 09 budeme samozřejmě o všem informovat. Naším úkolem je především hájit zájmy měst a obcí v našem regionu,“ uvedl starosta Mach, který byl na kandidátce jako nezávislý. Na čtvrté místo kandidátky katapultoval Miroslava Macha ze sedmého místa zisk množství preferenčních hlasů.

V krajských volbách získali kandidáti TOP 09, Starostové a nezávislí tři mandáty v krajském zastupitelstvu. Slib zastupitelů už složili starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek a starosta Dobřan Marek Sýkora. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu je zmíněná trojice společně s 15 zastupiteli za ODS v opozici.

Náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek, který nejprve v krajských volbách uspěl a skončil na kandidátce třetí, rezignoval na post zastupitele na vlastní žádost. Důvodem Ženíškovy rezignace je zákon o střetu zájmů, podle kterého není slučitelné vykonávat funkci krajského zastupitele a 1. náměstka ministra zdravotnictví. Navíc byl Ženíšek po volbách jmenován do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. „A protože jsou změny ve VZP nyní prioritou ministerstva zdravotnictví, byl jsem ministrem pověřen, abych se tomuto klíčovému resortu věnoval na plno," uvedl pro server Regionpodlupou.cz Marek Ženíšek.

Fotogalerie

Domažlický starosta Miroslav Mach již potvrdil, že se stane novým krajským zastupitelem za TOP09 + Starostové a nezávislí | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz