Jsme televize vašeho kraje

Městu teče do bot, veřejnosti servíruje letáky vysvětlující rizika referenda o Corso Americká

Plzeň, publikováno 05.12.2012, autor: Richard Beneš

Aktivisté dosáhli referenda, nyní je na veřejnosti, jak se rozhodne | Autor: Richard Beneš

Město Plzeň zahájilo informační kampaň k místnímu referendu o osudu obchodního centra Corso Americká. Plzeňané budou odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě bývalého DK Inwest. Vedení města nyní prostřednictvím letáků hodlá informovat občany, co bude muset učinit za opatření, pokud v referendu zvítězí otázka ANO, řekl pro server Regionpodlupou.cz primátor Martin Baxa.

„Vysvětlíme lidem pozici města v této záležitosti, dáme prostor občanům k tomu, aby mohli položit své dotazy a připomínky. Jsme připraveni otevřeně komunikovat s občany, aby měli všechny informace proto, aby se mohli správně rozhodnout. Považuji za důležité sdělit, co může z rozhodnutí z referenda vyplynout. Jaké souvislosti a jaká případná rizika může mít kladný výsledek referenda a co by město čekalo, kdyby referendum takto dopadlo,“ uvedl primátor Baxa.

Letáky o velikosti A5 začne nyní město distribuovat do všech plzeňských domácností. Dopad této kampaně v předvánoční době, kdy poštovní schránky obyvatel plní denně stohy větších a objemnějších slevových letáků, které ve většině případů končí okamžitě v koších, je značně nejistý. Do letákové kampaně, vylepení letáků v prostředcích MHD, zřízení informačních webových stránek a do pronájmu sálu v Měšťanské besedě město investovalo 200 tisíc korun. Letáky budou k dispozici i v prostředcích MHD. „Do termínu konání referenda plánujeme dvě besedy s občany, kde budeme o celé kauze diskutovat. První setkání se uskuteční v Měšťanské besedě 10. prosince od 16.00 hodin,“ informoval primátor Baxa.             

Z letáků se Plzeňané například dozvědí, že odhadní cena za pozemky po zbouraném DK Inwest je 263 milionů korun, což je pro Plzeň tak zásadní částka, že na její úhradu si bude muset vzít komerční úvěr. Splácení úroku a úvěru z něj ohrozí řadu investičních akcí města a znemožní podporu veřejně prospěšných organizací včetně služeb, fungování sociálních, kulturních, či sportovních činností. Není ale jisté, že investor bude ochoten pozemky prodat a za jakou cenu. Zástupce investora Jan Petřík pro Regionpodlupou.cz minulý týden uvedl, že do projektu OC Corso a demolice DK Inwest už společnost investovala 300 milionů, pozemky prodat nehodlá a pokud by byl projekt stavby OC Corso znemožněn, za zmařenou investici by požadovala od města částky v řádech miliard korun.  

Dále v letáku stojí, že ukončením nájemní smlouvy může město stavbu oddálit, ale nikoliv zastavit. Město má s investorem uzavřenou nájemní smlouvu a může ji ukončit. Plánovaná stavba však zasahuje městské pozemky jen okrajově, takže tímto krokem nelze zabránit stavbě jako takové. Pokud investor upraví projekt tak, aby se městských pozemků vůbec nedotýkal, s největší pravděpodobností dojde jen k oddálení stavby.

Další záležitostí zmiňovanou v letáku je změna územního plánu, což je proces, který trvá přibližně dva roky. Podle zákona musí změna územního plánu respektovat vydaná územní rozhodnutí. V případě OC Corso je velmi pravděpodobné, že územní rozhodnutí bude vydáno dříve, než byl dokončen proces změny územního plánu.

Referendum se uskuteční ve stejném termínu jako prezidentské volby, které by měly proběhnout 11. a 12. ledna příštího roku. Pro prezidentské volby musí být jedna komise a pro referendum druhá komise. Volební místnosti jak pro referendum, tak i pro prezidentské volby budou v obvyklých místech, na které jsou Plzeňané zvyklí. Město nyní shání 940 členů volebních komisí pro referendum. Řadový člen dostane odměnu 1100 korun, předseda komise si pak přijde na 1400 korun. 

Fotogalerie

Aktivisté dosáhli referenda, nyní je na veřejnosti, jak se rozhodne | Autor: Richard Beneš