Jsme televize vašeho kraje

Schyluje se v plzeňské ODS k převratu? Zatím všichni mlží nebo zatloukají

Plzeň, publikováno 08.12.2012, autor: Richard Beneš

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Už déle jak měsíc se v kuloárech mluví o bojích uvnitř plzeňské ODS, kde o rozhodující vliv mezi sebou soupeří dvě vlivné skupiny. Proti křídlu kolem předsedy Jiřího Pospíšila, primátora Martina Baxy a Romana Jurečka má stát skupina členů ODS soustředěných kolem podnikatele Petra Štrunce a nově také kolem dalšího podnikatele Jana Michálka. Více světla do dění uvnitř plzeňské organizace ODS by měl vnést jednání mimořádného sněmu ODS, který je svolán na 20. prosince. Nelze vyloučit, že se na sněmu, byť je nevolební, rozhodne o personálních změnách ve vedoucích funkcích.

Požadavek na svolání mimořádného sněmu ODS vzešel bezprostředně poté, co účastníci víkendové konference městské organizace ČSSD vyzvali své zástupce ve vedení plzeňského magistrátu, aby zlepšili svoji situaci v koaliční radě s ODS. Dále by měla skupina čtyř sociálnědemokratických radních z devítičlenné rady usilovat i zisk primátorského postu, nebo o získání většiny v radě i za cenu hledání jiného koaličního partnera.

Že by uvnitř ODS zuřily nějaké vnitrostranické boje, které by mohly vést až k puči, odmítli v současné době všichni oslovení členové. Primátor Martin Baxa, o jehož křeslo projevili sociální demokraté největší zájem, ovšem rezolutně popřel, že by se uvnitř ODS chystal nějaký puč, ze kterého by pak mohla těžit ČSSD. „Dvacátého prosince se uskuteční oblastní sněm ODS, který bude nevolební, což zdůrazňuji, budeme se tam zabývat diskusí nad tím, jak vypadaly dva roky koaliční spolupráce na radnici,“ uvedl Baxa.

Ve stejném duchu jako primátor Baxa hovořil i místostarosta prvního plzeňského městského obvodu Vladimír Tichý. „V posledních dnech v novinách pořád čtu, že se něco děje uvnitř naší organizace, vše je ale v naprostém klidu. Že někdo s někým soupeří je běžné a děje se to téměř neustále. Sněm jsme svolali v reakci na výsledky jednání konference ČSSD především proto, abychom zhodnotili současné fungování koalice na magistrátu,“ uvedl Vladimír Tichý. Nevyloučil však možnost, že by na základě jednání sněmu ODS mohlo dojít v rámci koalice k nějakým změnám.  

O něco sdílnější byl místopředseda oblastního sdružení Roman Jurečko, který vnitřní pnutí ve straně potvrdil. „Současná situace mi připadá, že je minimálně napnutá. Máme v naší organizaci nové hráče, pokud zůstanu u sportovní terminologie, tak uvidíme, zda dojde k nějakým rošádám,“ konstatoval Jurečko. „Všichni mě ubezpečují, že ten mimořádný sněm bude především povídací, že si musíme popovídat o současné situaci na magistrátu. Věřím tomu, že se z tohoto sněmu nestane sněm volební, ale nikdy neříkej nikdy,“ dodal Roman Jurečko. 

Předseda regionálního sdružení, poslanec Jiří Pospíšil vyzval k zachování jednotné ODS a vyjádřil také přání, aby se nezvyšovalo napětí ve straně.  

Fotogalerie

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš