Jsme televize vašeho kraje

Krajské nemocnice si mohou oddychnout, dostávají postupně smlouvy od zdravotních pojišťoven

Plzeň, publikováno 11.12.2012, autor: Richard Beneš

Šéf zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Fojtík | Autor: Richard Beneš

Nemocnice zřizované Plzeňským krajem dostávají od minulého týdne postupně od zdravotních pojišťoven návrhy smluv na poskytování zdravotní péče od ledna 2013. Smlouvy dostává i rokycanská nemocnice, která byla nejvíce ohrožena. Uvažovalo se totiž o zrušení porodnicko-gynekologického oddělení a dětského oddělení, což by následně vedlo k likvidaci celé nemocnice. Hrozba rušení oddělení se vznášela i nad nemocnicí ve Stodu. Potvrdil to šéf Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Fojtík.

„Smlouvy, které naše nemocnice dostávají, jsou dle dohod ze 14. listopadu v případě Domažlické, Stodské a Klatovské nemocnice na pět let a v případě Rokycanské na tři roky. Obsahově jsou ale smlouvy rozličné,“ uvedl ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Fojtík. „V některých smlouvách chybí ta podstatná část, kde je spektrum nasmlouvaných výkonů. Někde tato příloha je, ale třeba obsahuje menší rozsah výkonů, než byl dosud. S těmito detaily se právě seznamujeme a vyhodnocujeme. Je pravděpodobné, že po vyhodnocení návrhů smluv budeme s pojišťovnami o jejich podobě dále jednat. A budeme také čekat, jak dopadne jednání s Asociací krajských nemocnic a Asociací českých a moravských nemocnic,“ doplnil Fojtík.

Zmíněné asociace budou zastřešovat jednání se zdravotními pojišťovnami. U asociací se už sbíhají komentáře ke smlouvám i od nemocnic z dalších regionů. Asociace budou o situaci ve zdravotnictví a zejména o nasmlouvání péče jednat i přímo s ministrem zdravotnictví, zřejmě již tento týden. Už v listopadu informoval Jiří Fojtík společně s krajským radním pro oblast zdravotnictví Václavem Šimánkem, že díky dohodám se zdravotními pojišťovnami nebude ohrožena existence žádné z krajských nemocnic, zároveň nehrozí ani zánik žádného nemocničního oddělení.

I nadále ovšem pojišťovny trvají na redukci akutních lůžek v krajských nemocnicích. Už v lednu se kraj dohodl s pojišťovnami na zrušení 123 akutních lůžek, což představuje 15 procent z celkového počtu těchto lůžek v rámci všech krajských nemocnic. Na základě aktuálních jednání se restrukturalizace lůžkového fondu bude od původního návrhu z ledna lehce lišit. Výsledný počet se ale bude podle slov radního Šimánka lišit jen o jednotky lůžek. Nejvíce akutních lůžek, téměř 90, se zruší v klatovské nemocnici a to i díky tomu, že se postavila nová budova a došlo ke sdílení lůžkového fondu některých menších oddělení.

Plzeňský kraj je jediným regionem v rámci celé republiky, který nemá nemocnici v každém ze svých okresů. Bez nemocnice je Tachovsko, pacienti odtud jezdí do Domažlic, Stodu a do Plzně. 

Fotogalerie

Šéf zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Fojtík | Autor: Richard Beneš