Jsme televize vašeho kraje

Opoziční zastupitelé na magistrátu ostře kritizovali zdražení tepla

Plzeň, publikováno 13.12.2012, autor: Richard Beneš

Jednání plzeňského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Na čtvrtečním jednání plzeňského zastupitelstva to pořádně jiskřilo z důvodu zdražení tepla o 15 procent, které v minulých dnech oznámila společnost Plzeňská teplárenská, která je v majetku města. Opoziční zastupitelé se dožadovali vysvětlení, proč teplárenská společnost zdražuje, a proč se to zastupitelé dozvěděli až z médií. Pro běžného odběratele, kterým je průměrná rodina představuje navýšení nákladů o 100 až 120 korun měsíčně.

„Zdražení tepla je plně v působnosti představenstva teplárenské společnosti. I po zdražení zůstává Plzeň druhým městem v rámci celé ČR, kde je nejlevnější teplo. Plzeňská teplárenská zdražila především z důvodu nízkých výkupních cen elektřiny a z důvodu nákupu emisních povolenek. Nikdo z nás nemohl předpokládat před léty, kdy jsme slibovali, že se nebude teplo zdražovat kromě inflace, že se sníží výkupní ceny za elektřinu a naopak podraží emisní povolenky,“ vysvětlil technický náměstek primátora Petr Rund. Teplárenská společnost nezdražovala skokově ceny tepla několik let. Ceny tepla až doposud firma držela a dotovala z výnosu výroby a prodeje elektrické energie.

Opoziční zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz) konstatoval, že zdražení tepla je skutečně v kompetenci teplárny, nicméně vyjádřil údiv nad tím, proč tak městská firma rozhodla bez vědomí rady města. „Zastupitelstvo by se takové věci nemělo dozvídat až z médií, jak se tentokrát stalo,“ řekl Hájek.

Slovo si vzal předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko, který zastupitelům vysvětlil, že o plánovaném zdražení jednala firma půl roku. „Poslední dva roky se teplo nezdražovalo, evropská směrnice nám nyní přikazuje nakupovat emisní povolenky za více než 40 milionů korun. Firmu také čekají masivní investice do technického zařízení, aby ho mohla i nadále provozovat. Ze společnosti odchází městu dividenda ve výši 150 milionů korun, kterou pak pak magistrát využívá na další projekty pro své občany. Stále se nám daří to, že teplárna vydělává a má levné teplo pro obyvatele,“ zdůraznil Jurečko.

Opoziční zastupitelé na to reagovali tak, že by firma neměla vydělávat na dividendu pro město a teplo pro občany by mohlo být levnější. „Pokud si město vezme dividendu 150 milionů korun, tak ji využijeme pro občany. Kdybychom si ji nevzali, tak nebudeme schopni platit a poskytovat našim občanům určité služby,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký.  

Teplárenská společnost se musí v příštích létech začít orientovat na alternativní zdroje. Musí přejít na spalování biomasy a komunálního odpadu, aby do budoucna spalovala co nejméně uhlí, kterého je málo, je drahé a vůbec není jisté, jak dlouho ještě jeho zásoby vydrží. Příští rok na jaře plánuje společnost výstavbu nové spalovny komunálního odpadu u Chotíkova nedaleko od Plzně. Cena zařízení by neměla překročit 2,5 miliardy korun. 

V důsledku oznámeného zdražení tepla a následně i vody, vznikla v minulých dnech na magistrátu krize mezi zástupci vládnoucí koalice z ODS a ČSSD. Stalo se tak poté, co se účastníci městské konference ČSSD shodli v tom, že sociální demokraté na radnici by měli zlepšit své postavení v rámci koalice s ODS. Dokonce mají za úkol usilovat i o post primátora. V reakci na to vznikl osmičlenný tým zástupců koalice, který bude vyhodnocovat fungování koalice na magistrátu s ohledem na programovou část.  

Fotogalerie

Jednání plzeňského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš