Jsme televize vašeho kraje

Ministr obchodu a průmysl Martin Kuba velebil Techmanii, pomůže vychovávat technické experty

Plzeň, publikováno 14.12.2012, autor: Richard Beneš

Ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba navštívil plzeňskou Techmanii | Autor: Richard Beneš

Do míst, kde se mají děti naučit lásku k technickým oborům, zamířil v pátek odpoledne ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba (ODS), během své návštěvy Plzně. Tím zázračným místem je velký areál Techmanie Science Centra, jež je v České republice absolutní špičkou. Expozice složená z interaktivních exponátů, přibližuje dětem herní formou určitý matematický či fyzikální princip. Exponáty učarovaly i ministru obchodu a průmyslu.

V Techmanii se Martin Kuba setkal se svým stranickým kolegou, prezidentským kandidátem Přemyslem Sobotkou a s ředitelem Techmanie Vlastimilem Volákem | Autor: Richard Beneš

„Ekonomika České republiky je dlouhodobě postavena na široké průmyslové základně, bohužel se nám ve školství stává, že se vytrácí ty technické obory. Naše školství často produkuje studenty humanitárně vzdělané, kteří pak nemají uplatnění na trhu a naopak technické a průmyslové firmy nemají pracovníky do svých procesů. To znamená, že já jsme velkým podporovatelem toho, aby se více zvyšovala technická vzdělanost dětí, protože to ovlivní rozhodovací procesy, kam se potom v budoucnu vydají,“ řekl pro server Regionpodlupou.cz ministr Martin Kuba.

„To, že se děti seznamují s tou technikou a matematickými zákony již v raném věku právě formou hry, je velmi příjemné. V tom je projekt Techmanie tím prvním vstupem a seznamováním dětí s těmito procesy. Na to pak musí navazovat celý vzdělávací systém, který je propojen i s daňovými úlevami pro firmy, aby mohli ti studenti studovat u nich. Celý ten systém musí někde začínat a mám pocit, že to začíná tady v Techmanii velmi hezky,“ nešetřil ministr slovy chvály.

Ministr si vyzkoušel některé interaktivní exponáty | Autor: Richard Beneš

„K technice má podle svých slov ministr, který je původně lékařem, velmi blízko. V minulosti jsem se zabýval technickou medicínu, anesteziologie je právě o technice, o přístrojích, které musí pacienta hlídat a monitorovat. Moje oblast medicíny byla právě hodně spojena s technikou. Tyto věci mám opravdu rád, navíc mám střední průmyslovou školu stavební, jsem tedy kombinovaně průmyslovák i lékař,“ vysvětlil první místopředseda ODS.

Ministr Kuba se v rozhovoru pro server Regionpodlupou.cz zabýval i nadcházejícím jednáním výkonné rady ODS, které se uskuteční v sobotu právě v Plzni. „Jako ODS se chceme vracet k tomu konceptu, abychom se opět setkávali v regionech, jsme přesvědčeni, že ODS musí zase mnohem více komunikovat s regiony a oblastmi, aby se vracela k tomu, co byla její síla a tou je členská základna. Ten program a ideje musí vznikat právě na oblastních a místních úrovních, chceme být blízko k českým podnikatelům, českým firmám, poslouchat jejich názory, jejich problémy, abychom je potom dokázali přenášet do Prahy. Jsem fanouškem toho, že ministr musí být mezi lidmi a firmami, aby dokázal pochopit jejich problémy. V kanceláři na ministerstvu to vypadá jinak. To je pro nás jasný směr, který chce ODS ve vládě ten rok a půl držet. Výjezdy do regionu budou jednou ze základních oblastí, které se chceme věnovat,“ řekl Martin Kuba.

A proč se zrovna Plzeň stala prvním místem jednání výkonné rady ODS? „Byl to návrh, kam se poprvé vydat, souviselo to s tím, že plzeňští kolegové nabídli organizaci tohoto výjezdu. Budeme v těch výjezdech pokračovat, není v tom nějaká symbolika, že jsme poprvé vybrali právě Plzeň. Pro mě je to ale příjemné už z toho pohledu, že Plzeň je velmi atraktivní region,“ dodal ministr.  

Druhý nejvyšší muž v ODS dováděl i na rotační koloběžce | Autor: Richard Beneš 

Fotogalerie

Ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba navštívil plzeňskou Techmanii | Autor: Richard Beneš
Ministr si vyzkoušel některé interaktivní exponáty | Autor: Richard Beneš
Druhý nejvyšší muž v ODS dováděl i na rotační koloběžce | Autor: Richard Beneš
V Techmanii se Martin Kuba setkal se svým stranickým kolegou, prezidentským kandidátem Přemyslem Sobotkou a s ředitelem Techmanie Vlastimilem Volákem | Autor: Richard Beneš