Jsme televize vašeho kraje

Nezávislý posudek zadaný městem pořádně prověří projekt Plzeň 2015

Plzeň, publikováno 20.12.2012, autor: Richard Beneš

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Radní magistrátu na svém jednání ve čtvrtek rozhodli o tom, že si město Plzeň si nechá zpracovat nezávislé posouzení současného stavu projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Server Regionpodlupou.cz o tom informoval primátor Martin Baxa (ODS).

„Nezávislý posudek se zaměří na stav příprav projektu Plzeň 2015 s ohledem na potřebné změny ve spojitosti se stavem projektu a s oznámenou personální změnou na pozici ředitele,“ vysvětlil důvody vedoucí k zadání posudku primátor Baxa.

Projekt se od začátku potýká s finančními i personálními problémy. Z vedení společnosti Plzeň 2015 už odstoupili na vlastní žádost dva její ředitelé, naposledy to byl koncem listopadu Tomáš Froyda. Ten loni krátce po svém nástupu do funkce ředitele odvolal uměleckou ředitelku projektu Yvonu Kreuzmannovou a nahradil ji divadelníkem Petrem Formanem. Nový ředitel společnosti Plzeň 2015 by měl vzejít z konkursu. Ještě před odstoupením z funkce uvedl Froyda, že aktuálně má společnost zajištěno zhruba 750 milionů korun, ale potřebovala by ještě sumu o 300 milionů vyšší. Zatím prý však nebyly vyčerpány všechny možnosti na získání peněz.

Z důvodu nedostatku financí muselo vedení projektu některé akce úplně zrušit. Město hodlá jednat o finanční podpoře s krajem, ten ale zatím žádnou větší částku nepřislíbil. Problém mají tvůrci projektu i se soukromými sponzory, kteří chtějí vědět konkrétně, na jaké akce jejich peníze půjdou. Průběh celého projektu hodnotila v listopadu také komise v Bruselu. I ta doporučila vedení projektu, aby omezilo některé větší části programu a soustředilo se na některé méně nákladné akce.

Společnost Plzeň 2015 nyní zveřejnila výčet svých aktivit v letošním roce. Po dlouhých měsících ožil areál bývalého pivovaru na Světovaru, který se na jaře otevřel výstavou sochaře Jiřího Beránka a sérií přednášek, kulturních dílen a workshopů s nejrůznější náplní. Další letošní akcí byla kulturní konference s názvem Kulturquell, která se odehrála v osmi plzeňských restauracích nad sklenicí oroseného piva. V létě zažila Americká třída již třetí Den Meliny Mercouri, umělecký happening připomínající zakladatelku projektu EHMK. Začátkem září se na louce u svatého Jiří představil kulturní Autobus linky 2015, který brázdil po celý podzim plzeňský region a rozvážel náklad veselého i vážného umění a informací. Následovala vernisáž výstavy fotografií Plzeňských ikon v Mlýnské strouze a Fórum pro kreativní Plzeň.

Město nezahálelo ani v investičních projektech. Zvelebilo se místo kolem soutoku Radbuzy a Mže ve Štruncových sadech, kde vyrostla nová relaxačně sportovní zóna s horolezeckou stěnou a skateparkem. Začala výstavba nové budovy městského divadla, které bude nejmodernějším divadlem v republice. V příštím roce se zahájí práce na Světovaru, bývalá kasárna se promění na kulturní fabriku a komunitní centrum 4x4 Cultural Factory Světovar.  Ústav umění a designu Západočeské univerzity se přestěhoval do zcela nové, moderní budovy a rozšiřuje svou působnost. 

Fotogalerie

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš