Jsme televize vašeho kraje

Auta sviští už oficiálně přes Most Ivana Magora Jirouse

Plzeň, publikováno 04.01.2013, autor: Richard Beneš

Starosta Jiří Strobach s místostarostou Radislavem Neubauerem připevňují na most nové tabule | Autor: ÚMO Plzeň 3

Původně bezejmenný most přes železniční koleje u plzeňského nádraží Jižní předměstí nese již oficiálně název Most Ivana Magora Jirouse. Jméno získal most po významném představiteli českého undergroundu, který byl básníkem, disidentem politickým vězněm a bojovníkem proti totalitě. Nápad pojmenovat most po Jirousovi, který zemřel v listopadu 2011, vznikl z řad tří občanských sdružení Johan, ProPhoto a HUMR.

Následně se loni v listopadu zabývali návrhem zastupitelé třetího plzeňského městského obvodu. Překvapivě hladce návrh prošel, pro hlasovalo nakonec 25 zastupitelů, čtyři se zdrželi a jeden byl proti. Klasické červené cedule se jménem mostu instalovali na místě rukou společnou starosta obvodu Jiří Strobach (ODS) a místostarosta Radislav Neubauer (ČSSD).   

„Nápad vznikl už na Jirousově pohřbu, nejprve jsme básníka a disidenta navrhli na významnou plzeňskou Cenu 1. června, kterou také loni v červnu dostal. V okolí mostu jsou ulice pojmenované po spisovatelích a především v bývalé nádražní budově sídlí centrum alternativní kultury Moving Station. A právě Jirous je pro nás symbolem tvůrčí nezávislosti, svobody a nekompromisnosti,“ informoval známý plzeňský divadelník a pedagog Roman Černík, jenž celou záležitost inicioval. Podle Černíka je navíc most na Borech, jež s Jirousem a dalšími disidenty a chartisty úzce souvisí vzhledem k věznici Bory, kde mnozí z nich pobývali. V souvislosti s tím Černík odkázal na proces se členy skupiny Plastic People i jejich uměleckým vedoucím Ivanem Jirousem po koncertu v Přešticích.    

Původně zastupitelé jednali o názvu Most Ivana Martina Jirouse. Pak ovšem vystoupil zastupitel za ODS Petr Baloun a uvedl, že se jejich klub společně s kolegy z ČSSD po dlouhé diskusi shodl na pojmenování Most Ivana Magora Jirouse. „To přízvisko Magor k němu prostě patří a všichni to tak berou,“ vysvětlil zastupitel Baloun. Návrh občanských demokratů podpořil za Pravou volbu pro Plzeň také Martin Fládr a přidali se i zastupitelé z TOP 09.

 | Autor: ÚMO Plzeň 3

Původně se předpokládalo, že proti pojmenování mostu budou levicoví zastupitelé. Proti nakonec hlasoval pouze komunista Roman Kříž. Pojmenování mostu po disidentovi podpořil dopisem také plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). „Podporuji pojmenování mostu po tomto umělci, který dostal od města Cenu 1. června,“ stálo v listu, který zastupitelům adresoval primátor Baxa. 

Fotogalerie

Starosta Jiří Strobach s místostarostou Radislavem Neubauerem připevňují na most nové tabule | Autor: ÚMO Plzeň 3
Bezejmenný most se nyní jmenuje Most Ivana Magora Jirouse | Autor: ÚMO Plzeň 3
Nově pojmenovaný most přes železniční koleje u plzeňského nádraží Jižní předměstí | Autor: ÚMO Plzeň 3