Jsme televize vašeho kraje

Mezi Plzeňským a Středočeským krajem pokračuje dál bitva o vojenský prostor Brdy

Plzeňský kraj, publikováno 07.01.2013, autor: Richard Beneš

Pohled na vojenský újezd Brdy | Autor: Facebook

Mezi Plzeňským a Středočeským krajem to vře ohledně nových hranic obou regionů, které vzniknou po zrušení vojenského prostory Brdy od roku 2015. Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) proto vyzval k dalšímu jednání svého kolegu hejtmana Josefa Řiháka ze Středočeského kraje. Zatímco vedení Plzeňského kraje podporuje návrh ministerstva obrany, vedení Středočeského kraje s nově vytyčenými hranicemi nesouhlasí.

„Nám jde opravdu o to, aby se katastr vrátil do těch přírodních podmínek rozvodí, pro nás to má důležitou roli v zásobování pitné vody pro Rokycany a pro nějaká protipovodňová opatření, která by se tam měla budovat, včetně suchého poldru,“ uvedl hejtman Chovanec. „Když se dnes podíváte na mapu, tak některým obcím v Plzeňském kraji končí jejich katastr 30 metrů za jejich domem, pak už začíná vojenský újezd. Když si vezmeme původní hranice obcí z doby před vytvořením vojenského prostoru, byl ten katastr větší. My chceme jen ten návrat k tomu standardnímu stavu, který tam byl,“ vysvětlil hejtman Chovanec, který se v úterý chystá na schůzku se svým středočeským kolegou.

Vedení Plzeňského kraje vyhovuje návrh ministerstva obrany, který by měl jít do vlády a do Parlamentu. Je to návrh, který kraj připomínkoval a tyto připomínky byly zohledněny. „Vycházelo to z názoru odborných složek kraje a především po diskusi se zástupci všech dotčených obcí. My hájíme ten zájem, který tady je, budeme se snažit s kolegy ze Středočeského kraje mluvit, protože nechci, aby se z toho dělala nějaká umělá kauza. Nechci spory mezi dvěma hejtmany a dvěma hejtmanstvími,“ konstatoval Milan Chovanec.

Konečný návrh nových katastrů krajů a obcí po zrušení vojenského prostoru Brdy zaslalo ministerstvo obrany 36 dotčeným obcím Plzeňského a Středočeského kraje a oběma hejtmanům. Materiál, který bude schvalovat vláda, navrhuje katastrální členění rušeného Vojenského újezdu Brdy podle historických katastrů obcí před vznikem újezdu. Návrh ministerstva pracuje s podklady katastrálního členění z roku 1949, které respektovalo hledisko rozvodí a možnosti obcí ovlivňovat zásobování pitnou vodou a protipovodňová opatření. Proti návrhu se vyslovilo nejprve město Příbram, za podpory Středočeského kraje. Trvají na zachování celistvosti území v rámci Středočeského kraje.

Postupné rušení vojenského prostoru začne už v roce 2014, kdy bude vytvořena Chráněná krajinná oblast Brdy o rozloze 380 kilometrů čtverečních. Obce a kraj by měly dostat zpět svá území v roce 2015. S vytvořením CHKO Brdy souhlasí i Středočeský kraj. V současné době ve vojenském prostoru pracují pyrotechnici, kteří tam čistí od munice území 550 hektarů dopadových ploch.  

Fotogalerie

Pohled na vojenský újezd Brdy | Autor: Facebook